De 4 bedste bøger om tech og produktudvikling fra 2023 + Mini-rant om Mini-CEO's
Bogåret 2023 er færdigt for mit vedkommende, og jeg har samlet et overblik over de 4 bedste bøger fra året, der gik. Som en ekstra bonus er der også lidt skæld ud til selvtitulerende Mini-CEO's.
De 4 bedste bøger om tech og produktudvikling fra 2023
Traffic - Genius, Rivalry, and Delusion in the Billion-Dollar Race To Go Viral (Ben Smith)
Traffic er fortællingen om BuzzFeed, HuffPost, Breitbart og de andre digitalt fødte medier, som i de første 20 år af 2000’erne ændrede mediebranchen radikalt.
Jeg er biased omkring det her område, fordi jeg selv arbejdede i mediebranchen og selv forsøgte mig med et medie-startup i denne periode. Men abstraherer man væk fra navnene og branchen, så er Traffic i sin essens en beskrivelse af, hvad der sker med en industri, når den rammes af flere store platformsskift inden for få år.
Bogen følger en lille håndfuld personer såsom Andrew Breitbart, Steve Bannon, Nick Denton og Jonah Peretti (som i øvrigt alle kendte hinanden tæt) og beskriver, hvordan de sammen var med til drive mediebranchen først mod blogs, senere mod “virale nyheder” for til sidste selv blive ofre for et platformsskift mod abonnementsbetaling.
Udover en kortlægning af persongalleriet fra medieverdenen, formår Traffic også at vise, hvordan de metoder og mennesker, som bidrog til Obamas præsidentkampagne i 2008, var præcis de samme som i 2016 fik Trump valgt. På den måde lykkes Traffic med at løfte sig fra at være mere end blot en fortælling om ét firma eller én industri til også at blive en beskrivelse af, hvilken indvirkning ændringerne i mediebranchen havde på samfundsniveau i USA.
Product Operations: How successful companies build better products at scale (Melissa Perri & Denise Tilles)
Bogen Product Operations handler om et af de nyeste fænomener (nogen vil måske ligefrem kalde det en trend) inden for produktudvikling: Product Operations.
Antallet af ProductOps-specialister er de seneste år eksploderet i både danske og udenlandske tech-virksomheder. Men lige så ny disciplinen er, lige så forskelligt fortolkes den.
I Product Operations kommer Perri og Tilles med det hidtil bedste bud på, hvad rollen bør og ikke bør indbefatte. Bogen sætter dermed en klar ramme for, hvad man kan opnå med ProductOps (hint: det handler om skalering) samtidig med, at den tilbyder værktøjer til, hvordan man så rent faktisk når derhen.
Product Operations-bogen er ydermere fyldt med gode råd til, hvordan man introducerer ProductOps succesfuldt i ens organisation. Og uanset om du overvejer at introducere eller allerede har introduceret ProductOps, så vil jeg vædde på, at bogen kan hjælpe dig med at fokusere jeres ProductOps-indsats og kommunikere værdien af den til resten af organisationen.
Scaling People: Tactics for Management and Company Building (Claire Hughes Johnson)
Scaling People er noget så sjældent som én lang kærlighedserklæring til processer - nærmere bestemt de processer, der kan hjælpe med at skalere en virksomhed.
Går du med en lille CPO/COO-drøm i maven, er bogen rigtig spændende læsning. Modsat så mange andre lignende bøger prøver Johnson ikke at fremme ét framework (fx OKR’s) som en magisk løsning på alle virksomheders problemer. I stedet er Scaling People nærmest framework-agnostisk, og Johnson fokuserer på, hvordan man skal opbygge processer rundt om de frameworks, som en virksomhed nu engang måtte vælge.
Johnson kalder dette at bygge en virksomheds “Operating System”. Og bogen giver et rigtig godt bud på, hvordan man både etablerer sådan et “Operating System” (fx via mål, missioner og metrikker), og hvordan man rent faktisk operationaliserer det.
Elon Musk (Walter Isaacson)
Walter Isaacsons Elon Musk-biografi er små 700 sider om alle Musks virksomhedseventyr (på godt og ondt).
Jeg er ikke selv den store Musk fanboy, men når man læser bogen, er det umuligt ikke at blive imponeret over hans meritter. Det er nærmest en grundregel, at den virksomhed, der opfinder en produktkategori aldrig ender med at vinde markedet (Facebook var ikke det første globale sociale medie, Google kom sent til search, etc.). Men Musk er med Tesla, SpaceX, osv. undtagelsen til den regel, og bogen giver et ret godt indblik i de ekstreme metoder, som Musk bruger til at skabe helt nye produktkategorier.
Men samtidig er bogen også et fremragende eksempel på, hvordan dén form for ledelse og produktudvikling ender nærmest ubrugelig, når den anvendes til at drive en etableret virksomhed i en eksisterende og moden kategori (bedst illustreret med Twitter-opkøbet).
På den måde bliver bogen mere end bare en lang Musk-hyldest. Og som læser går man fra bogen med to lektioner: 1) Selv nogle af de mest succesfulde tech-genier har ret begrænsede værktøjskasser og 2) Det der gør dig til en succes i én type virksomhed er sjældent det, der gør dig til en succes i en anden.
Læs også tidligere års boganbefalinger: 2022, 2021, 2020 og 2019
Mini-rant om Mini-CEO's
For nylig faldt jeg over et jobopslag for en Product Manager til en dansk virksomhed, hvori de refererede til rollen som en slags “Mini-CEO”. Den opfattelse af Product Managers er ret udbredt. Desværre. For selvom der ikke er noget galt ved at se sin egen rolle som vigtig, så har jeg set Mini-CEO-opfattelsen resultere i 3 misforståelser om, hvordan man bliver en succesfuld Product Manager.
Misforståelse 1: Product Managerens værktøjskasse
Den første misforståelse handler om, hvad man rent faktisk kan påvirke i rollen som Product Manager.
En CEO vil typisk skabe ændringer via beslutninger om organisationens design, ressourceallokering, visionen eller kulturen. Det er ikke værktøjer som en Product Manager typisk kan tage i brug for at gøre produktet til en succes. Ser du dig selv som en “Mini-CEO” og den rigtige CEO som en slags VC-fond, som du skal spørge om ressourcer, så er mit gæt, at du spilder din (og din CEO’s) tid.
For selvom du som Product Manager kan have nok så meget ret i at organisationsdiagrammet stinker, eller føle at virksomheden bør blive mere “outcome-orienteret”, så er de ting oftest uden for din kontrol. Og hvis du som Product Manager bruger størstedelen af din tid på sådanne problemer, fordi du jo er “Mini-CEO”, så prioriterer du ikke din tid rigtigt.
Misforståelse #2: Steve Jobs-fejlslutningen
Misforståelse #2 taler ind i en Steve Jobs-esque forestilling om produktudvikling som værende bedst, hvis der sidder én enerådig smagsdommer for bordenden, der er endelig beslutningstager på alt.
I alle organisationer - og især i dem uden for Silicon Valley, og som måske ikke er startet som et 100% digitalt produkt - så er virkeligheden bare, at man som Product Manager sjældent selv kan træffe afgørende produktbeslutninger uden buy-in eller alignment med stakeholders.
Arbejder du fx i mediebranchen, er det en dum idé at træffe produktbeslutninger, som chefredaktøren ikke er med på. Ligesom at du som Product Manager for Matas’ mobil-app nok ikke kan styre helt selv, hvad der skal ske på Black Friday.
Uanset hvor dygtig du er, så kan du som Product Manager ikke gennemtrumfe beslutninger, på samme måde som en CEO kan. Og forsøger du, vil oftest ende med at brænde broer hos vigtige samarbejdspartnere.
Misforståelse 3: Manglende leverance-ansvar
I samme tråd har jeg også set “Mini-CEO” titlen blive fortolket på en måde, der gør Product Manageren til kravstiller og resten af Product Teamet til leveranceorgan.
Product Managers er ofte generalister, der både ved lidt om UX, design og kode. Det betyder også, at de har en oplagt mulighed for at øge kvaliteten af teamets arbejde ved at agere sparringspartner og hjælpe andre team-medlemmer i leverancesporet.
Jeg har kontinuerligt oplevet, at den bedste produktkvalitet kommer fra teams, der samarbejder på tværs af deres fagområder - og det er altså svært at samarbejde om at nå et mål, hvis én part insisterer på at være “hævet over” dele af arbejdet.
TL;DR
Mini-CEO titlen kan virke som en forholdsvis banal ting at rase over. Men kernen i fortællingen om Mini-CEO’en er et syn på Product Manageren som værende:
I stand til at ændre organisationen
Vigtigere for produktets succes end stakeholders
Vigtigere for produktets succes end resten af teamet.
… og professionelt man kommer sjældent særligt langt med sådan et syn på sig selv. Især ikke i danske organisationer.